Strony

Tego samego autora

  • Książki o elektroniceKsiążki o elektronice
    Na rynku dostępnych jest bardzo wiele różnych książek. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zapotrzebowanie na nie jest ogromne. Co ciekawe, ludzi dwudziestego pierwszego wieku coraz częściej zaczynają interesować książki tematyczne, …
  • To co dla nas jest ważne to rozrywka, a multimedia jej dostarczają mnóstwoTo co dla nas jest ważne to rozrywka, a multimedia jej dostarczają mnóstwo
    W naszym świecie zdecydowanie dominują multimedia. Dlatego też jeżeli chce się gdziekolwiek przeprowadzić czy wprowadzić gdzieś przeważnie ludzie pytają się najpierw o dostęp do multimediów. Tego rodzaju udogodnienia tak przypadły …

Artyści za barem

Każdy – no, powiedzmy, że prawie każdy – potrafi sam przygotować sobie najprostszego drinka. Mam tu na myśli oczywiście nieskomplikowane dodanie wódki do soku, czy coca-coli i wrzucenie kilku kostek lodu. Czym innym jest jednak tego typu domorosła, radosna twórczość, czym innym to, czego potrafią dokonać profesjonalni bariści. W przygotowaniu wymyślnych drinków zaskakujący i skomplikowany przepis nie jest jedyną wartością – liczy się także, a może przede wszystkim, technika wykonania. Barmani przyrządzają swoje dzieła w bardzo ekwilibrystyczny sposób, podrzucając butelkami, przesuwając je po barze, co z pewnością, dla każdego niewprawionego w tej sztuce amatora, skończyłoby się rozbiciem niejednej butelki. W wielu miastach rozgrywane są zawody na najlepszego barmana, gdzie oceniania jest pomysłowość, smak i sposób wykonania drinka. O laury walczą prawdziwi mistrzowie w swoim fachu. Każdy, kto chce rozpocząć karierę baristy, może to zrobić bez większego problemu. W internecie można znaleźć wiele ogłoszeń, informujących o organizowaniu kursów barmańskich, których cena waha się w granicach ok. kilkuset złotych. Po ukończeniu tego typu kursu można rozpocząć swoją świetlaną karierę, droga do nabycia umiejętności, jakimi szczycą się prawdziwi mistrzowie profesji, jest jednak bardzo długa.

Comments are closed.